Visie

Visie individu

Ik ben van mening dat de net afgestudeerde fysiotherapeut mee moet gaan met de “moderne mens”. Dit houdt in dat je flexibel moet opstellen en moet bekijken waar de markt naar vraagt. Mensen moeten tegenwoordig uren opnemen als ze overdag naar de fysiotherapeut gaan, dit willen ze zo veel mogelijk beperken want dit betekend minder inkomen. Voor mij zou dit beteken dat ik bereid ben om buiten kantooruren te gaan werken, bijvoorbeeld in de ochtenduren van 07.00 tot 09.00 en in de avonduren van 17.00 tot 22.00. 
Vanwege de huidige en toekomstige veranderingen in de zorgverzekeringen hebben mensen minder te besteden aan zorg. Hierdoor worden mensen kritischer en willen zo snel mogelijk van hun klacht af. Daarom ben ik voor een complete aanpak. Hier bedoel ik mee de patiënt wordt direct wordt behandeld met alle hulpmiddelen die geïndiceerd zijn voor zijn of haar klacht. Niet zoals vanuit de opleiding waarin je de patiënt stap voor stap behandeld en wat veel tijd kost. Een voorbeeld: In de praktijk krijgt de patiënt bijvoorbeeld massage en specifieke oefeningen in de oefenzaal en wordt in getaped, voor thuis worden er adviezen meegegeven in de vorm van oefeningen of aanpassingen die toepasbaar zijn in het dagelijkse leven. Op deze manier grijp je naar alle hulpmiddelen die je tot je beschikking heb en worden direct toegepast. De valkuil hiervan is wel dat wanneer de patiënt vermindering van klachten ervaart, je niet precies weet door welke behandelstrategie dat tot stand is gekomen.
Tevens worden mensen kieskeuriger in het kiezen van een therapeut. Ik denk dat een patiënt met schouderklachten kiest nu eerder voor een therapeut die gespecialiseerd is in schouders dan een algemene fysiotherapeut. Met het gevolg dat de patiënt dan denkt dat hij gerichter advies krijgt en wellicht sneller van zijn klacht af is. Daarom is het belangrijk dat ik mijzelf ga specialiseren, ik heb nog geen concreet idee welke specialisatie ik mij wil gaan verdiepen maar ik sta open voor waar de markt naar vraagt.

Visie “micro, meso, macro”

Ik heb veel affiniteit met de doelgroep verstandelijk gehandicapten. Nadat ik twee stages in een instelling voor verstandelijk gehandicapten wist ik dat ik uiteindelijk ook in een gelijk soort instelling wilde gaan werken. Toen ik met mijn derde stage begon in een particuliere praktijk, bracht mij het op een heel ander idee. Waarom haal ik de doelgroep waar ik veel affiniteit mee heb niet naar de particuliere praktijk? Dit zou een uitkomst zijn voor verstandelijk gehandicapten die thuis wonen en niet perse van fysiotherapeut van een instelling gebruik hoeven te maken, waardoor ze wellicht weer apart vervoer moeten regelen en meer reistijd kwijt zijn. Hieraan zijn wel een aantal technische voorwaarden aan gebonden. De praktijk moet toegankelijk zijn voor rolstoelgebonden patiënten, de ruimte waarin de behandeling plaats vind moet ruim genoeg zijn om een rolstoel te kunnen manoeuvreren, brede behandelbank en eventueel gebruik van tilliften.
Door dit idee te introduceren bij de doelgroep ga ik langs bij omliggende activiteitencentra’s en wooninstellingen voor verstandelijk gehandicapten in Den Helder. Zoals de Troubadour, de Waaier en de Zeemeeuw. Door mijzelf hier te presenteren als fysiotherapeut tegenover begeleiders, verzorgers en ouders van de cliënten hoop ik dat ik hierdoor meer bekendheid breng en zo een toegang geef tot behandeling van een cliënt in een particuliere praktijk.

Voor meer bekendheid binnen heel Nederland kan ik gaan informeren bij de Nederlandse Vereniging van Fysiotherapeuten voor Verstandelijk Gehandicapten (NVFVG.fysionet.nl). Op deze site kan ik mijzelf profileren als fysiotherapeut voor verstandelijk gehandicapten binnen een particulieren praktijk. Ook kan ik via deze organisatie wellicht meer fysiotherapeuten bereiken dit met mij dit idee willen uitvoeren in verschillende plaatsen in Nederland.