1.b Therapeutisch handelen
EFLP-3
Tijdens deze stage heb ik veel patiënten individueel behandeld. Bij binnenkomst van de patiënt heb ik altijd geëvalueerd hoe de status op dit moment is. Wanneer er wijzigingen in het verloop waren heb ik hierop ingespeeld door middel van wijzigen van het oorspronkelijke plan en nieuwe adviezen gegeven. Tijdens de behandelingen heb ik zoveel mogelijk informatie verstrekt aan de patiënt waarom we juist deze oefeningen doen om de patiënt zoveel mogelijk bij de behandeling te betrekken. Ook door middel van coaching en veel te stimuleren patiënten ook thuis actief te laten deelnemen aan het behandelproces.
MPS, CS en B.O
Therapeutisch handelen hebben we vooral toegepast tijdens capita selecta. Hier heb ik me gericht op de specifieke en diagnostische testen van de wervelkolom, knie en schouder. Deze herhaling van skills en verdieping daarop heb ik als erg prettig ervaren omdat we goed met de klas hebben kunnen brainstormen wanneer je welke test gaat toepassen en wat daar je uitkomsten van kunnen zijn.
EFLP-2
Tijdens deze stage heb ik veel gebruik moeten maken van creativiteit. Deze doelgroep betreft cliënten van verschillende niveau's en niet allemaal kunnen verbaal communiceren. Met juist deze cliënten heb ik veel gebruik moeten maken van voorbeelden en het uitlokken van bewegingen. Zo heb ik bijvoorbeeld met een cliënt een soort judo programma gedaan voor zijn grove motoriek te verbeteren. Ik heb mijn informatie gehaald uit het product wat ik voor de Minor Kinderen heb gemaakt. Ik heb tijdens de behandelingen veel moeten voordoen, uitlokken en fasciliteren en gebruik moeten maken van voorwerpen zoals klimtoestellen, trampoline en oefenballen. Na een aantal weken heb ik geëvalueerd met de begeleiders en die vonden dat hij een stuk sterker was geworden en meer weerstand had gekregen.
Minor
Tijdens het project van de Minor Kinderen hebben we ons gericht op de kinderen die judoles kregen van een fysiotherapeut in Heliomare om hun grove motoriek te verbeteren. We hebben een aantal lessen meegekeken en ook een les meegedaan om te ervaren hoe die kinderen bewegen en om te ervaren. Voor dit project hebben we uiteindelijk een oefenmap gemaakt met verschillende oefeningen die toegepast kunnen worden tijdens die les. De oefeningen hebben we zo toepasbaar gemaakt dat de kinderen deze makkelijk kunnen uitvoeren ongeacht welk niveau het kind heeft.
EFLP-1
Tijdens deze stage ben ik veel met behandelingen bezig geweest. Per cliënt zat er weinig variatie in de behandelingen, omdat de meeste cliënten gericht zijn op structuur. In de oefenzaal heb ik me tijdens de behandelingen voornamelijk gericht op mobiliteit behouden van zowel structuren als bewegen in het algemeen. Op de woning ben ik voornamelijk gericht op het ADL-oefenen. Bijvoorbeeld door de cliënt van de gang naar de w.c kan lopen, gelet op ganganalyse, veiligheid, transfers en uithoudingsvermogen. Ook heb ik mogen behandelen in het zwembad, hier lag de nadruk vooral op het ontspannen en mobiliseren. Er was één cliënt die niet zelfstandig kon lopen maar in het water lukte het hem wel. Hierdoor werd de bloedsomloop gestimuleerd en zijn mobiliteit onderhouden.
FLP-7
Voor dit blok heb ik met een aantal andere studenten een casus uitgewerkt voor IF. De casus gaat over een patiënt met COPD gold 3 en longemfyseem. De casus hebben we uitgewerkt in een powerpoint en gepresenteerd aan de klas. In de presentatie staat een korte casus beschrijving met samenvatting van de anamnese. Onderzoeksdoelen zijn vervolgens geformuleerd en daarop volgend een conclusie van het onderzoek. Er is een analyse beschreven en de behandeldoelen zijn kort toegelicht. Vervolgens hebben we een deel van de behandeling gedemonstreerd.
FLP-6
Tijdens mijn D&I toets heb ik als feedback gekregen dat ik te veel wil en niet genoeg rekening houd met de belastbaarheid van de patiënt. De simulatiepatiënt toonde tekenen van vermoeidheid door de vele wisselingen van houding en ik heb die signalen niet opgevangen. Ik moet mij meer gaan richten tot de hulpvraag en overige onderzoeken wellicht de volgende behandeling doen. Ik heb de toets gehaald met een 6.
FLP-5
Bij een patiënt met klachten aan de wervelkolom kan ik een voldoende onderzoek uitvoeren, echter heb ik wel een aantal aandachtspunten op mijn vaardigheden. Mijn D&I heb ik moeten herkansen omdat ik nog regelmatig moeite had met het onderzoeken en behandelen van een echte patiënt. Als feedback heb ik gekregen dat ik veel goede losse skills heb laten zien maar dat het niet één geheel vormt aan het eind.
FLP-4
Ik kan bij een oudere patiënt een voldoende onderzoek uitvoeren, ook kan ik transfers en rolstoelvaardigheden toepassen. Dit blijkt uit de beoordeling van mijn skills die is gescoord op een 7 gemiddeld. Mijn eerste D&I heb ik helaas moeten herkansen om dat mijn onderzoek en methodiek niet voldoende waren. Bij de herkansing heb ik een 7 gescoord op het onderzoek en de behandeling is een 6,5. Dit laat echter verbetering zien ten opzichte van het vorige blok.
FLP-3
Bij patiënten met klachten aan de bovenste extremiteit kan ik een voldoende onderzoek uitvoeren. Dit onderdeel is met een 7 beoordeeld op mijn D&I toets. Ook mijn skills waren voldoende een 6, alleen moet ik mijzelf meer trainen op het onderdeel functioneel actief oefenen. Het behandelen van deze patiënten vind ik moeilijker en is beoordeeld met een 5,5 op mijn D&I. Eindcijfer voor mijn D&I is een 7.
FLP-2
Ik heb mij veel verdiept in de trainingsleer en de opbouw daarvan. Het begrijpen van de pricipes is één, het tweede is het toepassen in de praktijk. Dit vond ik nog lastig om te doen. Skills gehaald met een 6.
FLP-1
Tijdens dit blok voor het eerst kennis gemaakt met het verzinnen van oefeningen voor de patiënt. In het begin leek het moeilijk maar door middel van je creativiteit te gebruiken kon je steeds meer oefeningen verzinnen. Ook draait het heel erg om de instructie die je geeft aan de patiënt, wanneer dit niet duidelijk is wordt de oefening niet goed uit gevoerd.